teisipäev, juuni 24, 2008

Majandusvõhik: lähema 10 aastaga Eesti Soomele järele ei jõua

Paar päeva tagasi vedasin kihla, et Eesti majandusnäitajad ei jõua Soomele lähema 10 aasta jooksul järele. (Ka 100 aastaga tõenäoliselt mitte). Saab näha.

Põhjendused, miks ma selles nii kindel olen:

1) Alates 1993-st aastast on meie väliskaubanduse bilanss pidevalt negatiivne. Eelmise aasta näitajad, praegu muutub miinus õnneks natukene väiksemaks, st IGA PÄEV liigub Eestist välja „vaid“ 100 miljonit krooni = -3 miljardit kuus. (eelmise aasta aprillis -5 miljardit). Nt Soome eelmise aasta aprilli väliskaubanduse bilanss oli +23 miljardit krooni. (Eesti aastane eksport eelmisel aastal oli ca 120 miljardit, Soomel 1,5 triljonit krooni) St meie majandus on siiani tuginenud sisselaenatud laenudele. On see jätkusuutlik? Jah oleks, kui sisselaenatud raha oleks investeeritud tööstusesse, millessegi, millega suurendada eksporti. Aga kuhu me laenuraha pannud oleme? Paljuski betoonina elamutesse valanud ja sõiduautosid ostnud. (näide: a) töödejuhataja sõidab objektile Opeliga ja tõstab pagasiruumist übermoodsa tööriista välja. b) objektile veereb übermoodne Mercedes, töödejuhataja tõstab pagasiruumist välja näkase logu tööriista, millega töömehed variant a-st 10 korda kauem mingit tööoperatsiooni teevad. Kumb variant on igapäevane Eestis ja kumb Soomes?)

2) Viimasest näitest tuleneb meie madal tööviljakus (tööviljakus hõivatu kohta), ilmneb, et meie tööviljakus on üle kahe korra madalam kui soomlasel. Ja peale selle kasvavasid meil eelmisel aastal palgad üle KAHE KORRA tööviljakusest kiiremini, st meie ettevõtete toimimine muutub veel keerulisemaks, muutuvad veel vähem konkurentsivõimeliseks kui samalaadsed Soome ettevõtted.

3) Soome 2007 inflatsioon oli 2,7%. (ja seda vaatamata kütuse hindade tõusule)

4) Nokia käive on ca 10 Eesti riigi eelarvet, teiste Soome majandusmootorite näitajaid ei viitsi ma siia ritta laduda, kuid mõelgem Soome metsamasinate tööstusele, maailma suurimale kruiisilaevade tööstusele, maailma suurimale paberitootjale Soome-Rootsi Stora Ensole ja maailmas kolmandale paberitootjale UPM-le, jne. (vt kahte viimast tabelit)

5) Jah, soomlane võib tööl enamjaolt kohvipausidest mõtlev uimerdis olla, kuid tänu oma moodsale tööstusele loob ta lisaväärtust üle kahe korra rohkem kui end ribadeks tõmbav ja pikki tööpäevi tegev eestlane. See, et kui meie siin oma pisikeses tiigis kinnisvaranimelist äri kiiremini ajame, st raha ühest taskust hoogsalt teise tõstame, 10 aastat tagasi ostetud kinnisvara 10 korda kallimalt maha müüme, ei tähenda, et meie majandus kasvaks, et nii oleks võimalik Soomele järele jõuda. Kinnisvaraga sahkerdamine toob vaid kaasa selle, et sisselaenatud ja meie majanduses mingi aeg ringlev (väliskaubandusbilanss on ju negatiivne, st (laenu)raha liigub ajapikku Eestist taas välja) raha tuleb tagasi maksta, see tuleb aga meie praeguse pisikese majandusega toota, välja teenida, luues mingit eksporditavat väärtust. Lisaks liigub tagasimakstav raha meie majandusest mööda, pere x saadab kuus nt 8000 krooni Rootsi tagasi mitte ei vii meie kaubandusse-sisetarbimisse. Ja niimoodi järgmised 30 aastat.

Ehk siis, minu arvates ei ole meie praegune majandus jätkusuutlik. Soome majandus on aga vägagi. Seega, meil ei ole võimalik Soomele järele jõuda, kindlasti mitte 10 aastaga. Pigem läheb Soome eest ära. Mida teha? Kes on süüdi? Ei mina tea. kuid minu arvates on meie olukord just selline ja seda tuleks ka nentida, tegelikkusest endale adkvaatne pilt luua.

Varasemad selleteemalised mõtisklused:

http://urmase.blogspot.com/2006/10/eh-eesti-hda-ei-raatsi.html

http://urmase.blogspot.com/2006/09/tegelikult-oleme-ju-vga-vaesed.html

http://urmase.blogspot.com/2005/10/triistast.html

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

Unknown ütles ...

Laenupakkumine üksikisikute

Kui teil on vaja rahalist abi, ärge kartke meiega ühendust võtta. Võite saada laenu vahemikus 1.000 € kuni 1.000.000 € väga soodsatel tingimustel kogu seaduslikkuse ja usaldusväärsuse jaoks. Lisateavet rahastamiskorralduste kohta võtke meiega ühendust e-posti teel. E-mail: marxinro@gmail.com