kolmapäev, juuli 02, 2008

Indigolastest, universumi vibratsioonidest ja muust jurast, ehk "Traditsiooni Tarkusest"

Tänane Traditsiooni Tarkus pani taas küsima, kuidas on võimalik, et ERR eetris taoline saade saab olla?!? Õuaõua-kuubis energiatasemete, inglite, universumi jne parateaduslik värk. Jah, meil on sõnavabadus, kuid rahvas ja riik ei peaks rumaluste levitamist rahastama.

Miks see, kui keegi teeb otsuseid pöördudes universumi (suur U siia ei sobi) poole ja oodates universumilt mingisuguseid suunavaid märke, miks see mind häirima peaks? Sest nii toimides on oht, et otsustaja loobub kasutamast objektiivset teadmist, kogemust, mõistust. Kas intuitiivsed otsused on etemad? Muidugi on, intuitiivsuse taga peituvad kogemused ja objektiivsed teadmised, tõenäosus, analoogsete ülesannete lahenduste enesele seni sõnastamata algoritmid. Universumi või vaimude suuniste järgi toimiv inimene võib ettearvamatu ja ohtlik olla.

Objektiivne teadmine: liikuvale autole ära ette astu, selle tõdemiseks ei ole kogemust vaja, ei kõrgematel ega madalamatel vaimuvibratsioonidel, füüsikaseadused ütlevad, et liikuv auto paneb meid kiirendusega liikuma, erinevatele kohaosadel mõjuv erinev jõud tekitab rebestusi, luumurde jne traumasid. Siin ei ole mõtet kelleltki targemalt, kõrgemale energiatasandile jõudnult soovitusi ega universumilt vihjeid oodata. Tavainimesest evolutsiooniredelil kõrgemale jõudnuna, kirgastatuna ei ole alust arvata, et auto alla ei jääda või kergemini pääsetakse. Triviaalne näide? Kuid ka keerukamate ülesannete poole samm sammult liikudes, jäävad ju kui… siis… valikud koos tõenäosustega alles, ka keerulistes situatsioonides, hägusas loogikas on mingisugune loogika, rohkem või vähem loogiline metoodika.

 

Või siis see indigolaste teema! Vabakasvatusest, kasvatamatusest, väärkasvatusest tingituna sõnakuulmatud, hüperaktiivsed, liialdustesse kalduvad lapsed jäävad oma vanemate silme all ja heakskiidul suunavast kasvatusest ilma. Ja see toob kaasa probleemid kogu eluks, ehk siis mingisugune absurdne teooria toob aina rohkematele lastele ja hiljem täiskasvanuna ning neid ümbritsevatele inimestele lisamuresid ja kohanemisraskusi kaasa.

 

Wildikas kirjutab hästi. Huumorit valgusesaar.ee -lt (karm sait :-)

 

Jüri Lotman: peame olema teistega küllalt sarnane selleks, et oleks võimalik suhelda, ja küllalt eriline, et oleks mõtet suhelda.

1 kommentaar:

Urmas ütles ...

Jah, vastuseks mind määratlevale jutule, universumilt või kelleltki teiselt vastuseid ja märke otsides võib see äratundmine lähtuda enese intuitsioonist, ehk siis märgates ja tõlgendades märke valikuliselt. Võib. Sõltub "õpetusest". Otsused võivad aga ka sootuks langetamata jääda, "küll iniversum/jumal juhib". Või siis, "Unenägude seletajat" või horoskoope sirvija võib oma intuitsioonile eelistada mingisugust teist õpetust, üritades leida lahendusi kellegi horoskoobilooja luuludest.

Veelkord, igaüks uskugu mida tahab, kuid ERR pole minu arvates see koht, kus taolisi ülimalt kaheldava väärtusega teooriaid arutatakse/propageeritakse.