kolmapäev, juuli 23, 2008

Kuhupoole peaks jooksma, kui siiapoole mõni pomm eksleb?

Ühte suvalisse, sel aastal valmivasse Soome koolimajja ehitati mh ka pommivarjend. Kuhu juba siseviimistlustööde aegu ka konserve sisse veeti.

 

Kuidas meil tsiviilkaitsega lood on? Kuhupoole peaks jooksma, kui siiapoole mõni pomm eksleb või midagi muud koledat taevast alla hakkab kukkuma? NATO vihmavari meteoriidikesi kinni ei püüa. Või mida peaks tegema, kui Sosnovõi Bori, maailma kõige viletsamat tüüpi tuumajaamas midagi juhtub ja ida/kirdetuul puhub? Taoline info peaks iga omavalitsuse kodukal kirjas olema. Vähemalt.

3 kommentaari:

Ennww ütles ...

Soomes on tsiviilkaitse kuni tänaseni väga hoolikalt korraldatud.
Varjendite ehitamine on majaehitaja kohustuses. Eramajadesse ei ole need nõutd, aga kortermajades on siis kas igas majas või mõne maja peale ühine nõuetele vastav varjend. Lisaks sellele on suurtes linnades üldisi varjendeid. tamperes näiteks on ühes sellises kalju sisse raiutud ruumis autoparkla, teises aga ujula...

Soomlaste endi sõnul (http://turvaopas.pelastustoimi.fi/vaestonsuojelu.html) on neil praegu varjendites kohti 3,4le miljonile inimesele. Muidugi peamiselt linnades.

Anonüümne ütles ...

Soomes on ikka vähegi tuumajaamale lähedased vallad kenasti selliste varjenditeega kaetud.
Riigilt tuleb selleks raha, ja ehitatakse mitmeotstarbeline ehitis - nt maa all tegutsev korralik spordihall, mis vajadusel on siis varjendiks.
Ise olen saanud külastada Sipoo vallas asuvat sellist spordihalli:
http://www.sipoo.fi/index.php?mid=708

Urmas ütles ...

Ka selles osas on meil soomlastelt ikka väga palju õppida. Ja oma põhiseadust, keele ja kultuuri säilimise osas rohkem silmas pidama.