pühapäev, oktoober 18, 2009

Jälle (lampidega) kütmisest

Räägitakse, et kuna valgustid on üldjuhul laes, siis nendest eraldunud soojus jääb lae alla ja läheb toasolijate jaoks raisku. Mul oleks sellise väitega raske nõustuda. Sest kuna ainult valgustid me tuba soojaks ei jaksa küta, siis tavalised kütteseadmed segavad (konvektsioon) oma paigutusega jätkuvalt toaõhku – „kisuvad“ põrandale kukkunud külma ja raske õhku eneste poole, soojendavad üles ja lennutavad lae alla.

 

Muide, mida paremini on hoone soojustatud, seda vähem on vaja tuppa soojusenergiat tuua ja seda väiksemad on toas temperatuuride erinevused. See on halvasti soojustatud toa tunnus, kui lae all on 30º C ja põrandal 10º C.

 

2 kommentaari:

isemõtleja ütles ...

Ja mõelda vaid, kui me oleks NSVL vahele jätnud ning oleks Soomega samal tasemel: seal köetakse enamikku eramaju otse elektriga. Kuradi raske oleks hõõglampide kahjulikkust seletada. Ehk vaid sajavatised ja üle saaks kirutud - kroonlühtrid pole sellise võimsusega lampide jaoks disainitud.

Urmas ütles ...

Eks neid kohti ole kaa, kus nn säästu- ja LEDlambid hõõglambist arukamad on. Välisvalgustus, mitteköetavad ruumid, ruumid kus ka suvel st 365 päeva aastas tuled põlevad (kaubanduskeskused nt), piirkondades kus kütmise asemel on hooneid jahutada vaja jne.

Aga et EL hakkab üleeuroopaliselt midagi ÄRA KEELAMA ja mida põhjendatakse valedega, tekitab pehmelt öeldes hämmingut. Ja ei tekita väga suurt usaldust meie Euroopa asjade otsustamiste osas.