esmaspäev, märts 26, 2012

Google juht rääkis interneti probleemidest

http://uudised.err.ee/index.php?06248928


Google'i juht võinuks veidi lahti rääkida küberkuritegevusega seotud turvariskid, nt seoses kõikvõimalike teenusepakkujate kogutud tohutute isikuandmete massiividega - igal teisel lehel nõutakse registreerimist, nime, isikukoodi, kodust aadressi jne (viimati tegi seda nt Rahvaraamat, kui soovisin sealt raamatut tellida, milleks neile isikukood?). Kasvõi seesama Google soovib ju kogu meie netiajalugu salvestada, igavesest ajast igavesti, ja seda selleks, et paremini reklaami suunata!, kõikitüütavat, paljudest portaalidest peletavat, reklaamitavat kaupa vältimakutsuvat reklaami! 


Me võime loota ja uskuda, et kõiki meie kohta käivaid andmeid hoitakse turvaliselt (noh jah), et keegi ei saa neid raha eest osta, et keegi IT-mees pole lohakas või pahatahtlik, aga me puterdame ju ise oma paroolidega, oleme "ustega ja lukkudega" lohakad. Paroolideks on ikka urmas123-d ja kasutame avalikke WIFI-levialasid. Ehk siis, milleks kogu see kasutajate andmete massiline kogumine? 




Novaatoris samal teemal:
http://www.novaator.ee/ET/it/mis_on_privaatsuse_hind/ 




Siinsamas hiljuti:
http://urmase.blogspot.com/2012/03/googlest-ja-uutest-kasutustingimustest.html 

3 kommentaari:

indrek kruusimaa ütles ...

Isikukoodi küsimine on mõistlik. Selle alusel on üheselt tuvastatav klient ning kliendikaardina sobib ID-kaart. Milleks isikukoodist saladust teha - ei mõista.

Urmas ütles ...

Kas just saladust, kuid firma x kaardistab minu ostud. Aastast aastasse. Miks?

Et teha mulle allahindlust? Aga miks peavad teised või need, kes ei viitsi püsikliendindusega jännata, sama kauba eest rohkem maksma?


Ma ei räägi sellest, et kui järgmine Stalin võimule pääseb ja raamatupoe andmebaasidest selgub, millised raamatud mul kodus riiulis on, et siis mind taga kiusama hakatakse, vaid sellest, et mult NÕUTAKSE osalemist mingisuguste andmbaaside loomisel, millest mul endal mingisugust kasu ei ole.

indrek kruusimaa ütles ...

Kui konkreetselt Rahva Raamatust rääkida, siis isikukoodi võib neil vaja minna selliste toimingute jaoks, mis on neil kirjeldatud kasutustingimuste punktis 1.10.

Üldisemalt võttes, arvan, et isikukoodi alusel saab kaupmees:
* lähtuvalt ostuajaloost teha suunatud pakkumisi, mis võivad ju olla mõttena head
* tuvastada kasutajat lisaks parooliga autentimisele ka pankade, ID-kaardi ja Mobiil-ID-ga
* veenduda vajadusel, et tegu on täisealise isikuga

Kindlasti ka igatsugu muid toredaid ning mitte nii toredaid asju teha. Pole turundusinimene - ei tea.


Kui järgmine stalin võimule pääseb, siis väga tõenäoliselt piisab tal vaid pankade kontode, krediitkaartide, kullerfirmade, raamatupoodide andmebaaside ristamisest ning sama info jookseb kokku.

Paberraamatute ostmisel arvatavasti ka veebipoest tellides tuvastad ennast kulleri ees isikut tõendava dokumendiga. Saab isik <-> riiulil_olev_raamat seos selgeks ka ilma veebipoodi kasutajakontole isikukoodi lisamata.

Ega anonüümselt suurt midagi netis üldjuhul teha ei õnnestu.