kolmapäev, september 06, 2006

Raha raha raha, seekord parkimise eest

Vanalinnades ja kesklinnades on kitsas, autod ei mahu ära, kuid kes midagi/kedagi veavad või on mingil muul põhjusel sunnitud autoga sinna sõitma, siis hädaliste äramahutamise tagamiseks on „loodusressursile parkimiskoht“ meiepoolt valitud linnavalitsus kehtestanud parkimistasu. Loogiline, teisiti ei saa. Nii.

 

12 augustil tahtsin Leigo järvemuusikale (Tafenau-Sibul, Emiliana Torrini ja Kimmo Pohjonen olid ülikõvad!) minna. Et Tartu mnt remondi tõttu trammiga bussijaama ei saa, siis läksin autoga. Aga, kui juulikuus sai seal bussijaama taga kenasti parkida, siis tol päeval enam mitte. Keegi riigikeelt mitteoskav onu küsis raha, 10-ks tunniks parkimine polnuks mitte kõige odavam. Otsisin parkimiskohta edasi, laupäev, rahvas voorib, kõik otsivad üksteist, peatuvad kus saavad, tõstavad kotte pagasiruumi ja sealt välja, lippavad korra sisse bussipiletit ostma… jube segadus. Ja see on siis riigi pealinna bussijaam, bussijaam, kus ei ole võimalik autot ei peatada ega parkida! Nojah, on küll, tasulisse parklasse… kui Haigekassa ees poleks lõpuks üht auku leidnud, käinuks ma autoga seal Leigol ära.

 

Pirital on ilus, mere ääres ja metsa all on mõnus jalutada, aga, ka linnaääres küsitakse auto parkimise eest raha! Miks? Mis asi see on, mille eest selline karistus? Või mida parkija selle raha eest siis ostab? Õigust parkida? Miks raha maksmata see õigus ära on võetud? Rannahooajal keskpäeval parkimiskohti napib? Mis siis? Kes ees see mees. Seal rannas ei ole kontoreid, kuhu IT mees PEAB autoga remondist tulnud serverit viima jne. Sinna ei PEA igaüks oma autot parkida saama, kiirabi võib ka keset teed seisma jääda. Teades et parkimine maksab, jätab osa inimesi auto koju? Pigem jääb ema oma põnnikarjaga koju ja vaiksemal ajal jalutada soovijad lähevad jõlguvad kaubanduskeskuses.

 

Sama teema on ka Pärnus.

 

Saaremaal Mändjalas on ilus rand, tee ääres on parklakesed, kuid nüüd on need parklad suletud, ju on eramaad. Aga mina kui riigi kodanik soovin sinna randa pääseda, ja ka autot parkida. Täpselt sama teema on pea igal pool mere ääres. Autoga ei pea igale poole saama? Mulle tundub, et autoga ei saa enam kuhugi. Muudkui aga paneme keelumärke, betoonposte ja tõstame parkimistasusid, see ei ole ju lahendus. Kuhu need autod selliste võtetega lükatakse? Miks lükatakse? Mida parkimiselt kokkukorjatud rahaga ette võetakse? Autod pargitakse maantee äärde, rahvas trambib läbi metsa mere äärde, lastega pered tirivad mänguasju ja vankreid üle mustikamätaste… oh jah.

 

Palangas käies punnitasin silmi, et kus parkimise eest tasuda saab, ei näinud sellist asja, et kusagil raha tahetaks. Ja Palanga on Pärnu kuubis, keelumärkide ja rahakorjamise organiseerimise asemel on tasuta parklad.

 

Milleni me niimoodi jõuame? Vasakule pööramise tasuni ja istumisetasuni?

 

(et pikk jutt on kehv jutt, siis jätsin osa teksti boldi panemata, et viidata vähemolulisele :-)

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Lihtsalt masendav...