kolmapäev, oktoober 10, 2007

Loeng sünagoogis

Käisime pühapäeval sünagoogis, nagu Anneli ja Oliver (keda ma ei märganudki) räägivad, väga huvitav loeng oli. Kõik need 613 käsku ja keeldu, pühad, kombed… judaisti elu ei ole kerge. :-) Siin räägib siin pagan. :-)

Muidugi, jäi ka palju küsimusi, mida ma küsida ei läbenud. Nt kuidas haakuvad sõnapaar juut ja sakslane tänapäeval, juut ja paavst, juut ja ateism, kas ateistist juut ei järgi neid lõputuid käske-keelde, mis neil selle poiste ümberlõikamisega on, miks nad ikkagi siga ei söö, kas sealiha mittesöömisel ja piima-liha mitte koossöömisel ka mingi põhjendus/lugu taga on, ohverdamised jne. Kuid selle loengu peamine mõte oligi ju see, et need küsimused tekiks.

Minusugusele, kellele on igasugused inimesest endast väljapoole jäävad jumalad vastuvõetamatud, kelle jaoks inimene ise on ülim väärtus, kes ei arva, et inimelu peaks juhtima keegi jumal, esivanemate vaim või mõni muu väljamõeldud üleloomulik olend, jäi kõrvu lõppsõna, kus räägiti, et juutidele on seaduskuulekus väga omane. Konfutsius nt jälle unistas ühiskonnast, kus seadusi üldse pole. Sest seadus kui selline on oma olemuselt vägivaldne, inimeseülene, repressiivne, seega humanismi kui printsiibi vastane.

 

Googeldades leitud artikkel judaism ja kristlus. Anneli pärast loengut.

 

Kommentaare ei ole: