neljapäev, aprill 07, 2011

Hullumeelsed diiselmootorid

Vaadates nt Audi, BMW ja MB kolmeliitriste diislite tehnilisi näitajaid, kipub viimasel ajal suu lahti vajuma – suurte sõiduautode 0 - 100 km/h kiirendus on ca 6 sekundit ja KESKMINE kütusekulu ca 6 l/00 km-le! Alles hiljuti oli sellise kiirenduse saavutamiseks nii suurte autode puhul vaja vähemalt 5 liitrist bensiinimootorit keskmise kuluga 20 l/100-le.

Hirmus kahju on neist naftabarrelitest, mis 15 liitrit 100-km-le neelavate ja alulmainitutest oluliselt oluliselt aeglasemate autode poolt on aastakümnete jooksul ära põletatud. Selliseid ökoägedaid mootoreid tuleks nüüd suuremates kogustes tootma hakata, kui saaks sellised kõigile USA maasturitele (neid on seal ju terve riigitäis) peale panna, väheneks maailma naftanõudlus xx% ja bensiini hind langeks yy%. Ilmselt.

Üks näide: http://www.audi.ee/file.php?ID=12073

Seda veel, et suur roll kiirenduses ja ökonoomsuses on ka käigukastidel, ka need on hullumeelsete näitajatega viimasel ajal.

3 kommentaari:

Oliver ütles ...

Huvitav kuidas on omavahelises seoses need hullumeelsed tehnilised näitajad ja nende mootorite/pihustite/kontrollerite töökindlus. Tundub, et mootori töö juhtumine on läinud ikka väga täppisteaduseks, siis tekib väike kartus, et kui mingi andur või juhtseade peaks otsad andma, siis hiljem vahetuse eest maksad topelt selle summa, mille efektiivsema mootori väiksema kütusekulu pealt oled kokku hoidnud.

Urmas ütles ...

Seda küll, et autod on hirmus keeruliseks läinud. Ei oksa aga arvata, kui vastupidavad need mootorid ja käigukastid on, pole kogemust.

Minu kogemus on üle-eelmisest, ei, vist ikka eelmisest sajandist pärit :) rimakaga, millel aegajalt oma käega ja sülega juppe vahetan, a'la 300 krooniseid rooliotsi jne, aga ikka tuleb ilmselt 100 korda odavam ülal pidada kui uued überautod. (mõeldes hirmuga, et mismoodi 15 aasta pärast neid tänaseid imeasju remonditakse?)

Unknown ütles ...

Nii palju kui olen nende mootorite kohta kuulnu,eriti audi 3.0tdi, siis peaksid ilusti vastu pidama ,kuid eks loogiline et 300 000km läbisõidu juures vajavad kõik asjad hooldust. Ma usun et ökonoomsusu tuleb ka pumppihustist.