laupäev, veebruar 14, 2009

Rumalus peab taanduma, Rootsi taasarendab tuumajaamu

Tänapäevases aegajalt mõneti veidras maailmas, kus suuri asju otsustavad võhikud-populistid ja eriala spetsialistid on ehk liiga kergekäeliselt ja liialt vähe lärmi tehes kõrvale tõmbunud, on toredaks mõistus-võitis uudiseks Rootsi kunagine absoluutselt arulage otsus tuumajaamade sulgemise kohta üle vaadatud – Rootsi tühistab keelu tuumajaamu arendada ja hakkab vanu reaktoreid uute vastu vahetama.

 

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Seda ma usun alles siis kui esimene uus reaktor käivitub. Üle 30 aastat pole Rootsi energiapoliitikas pead ega saba olnud ja lihtsalt ei usu, et seal suudetaks midagi reaalselt otsustada ja ellu viia.

TE ütles ...

rumalus, veider maailma, võhik-popolistid, absoluutselt arulage jne

väga veenev.

Urmas ütles ...

Rootsi on minu arvates tuumaenergia jaoks üks maailma sobivaimaid riike - veehoidlatega Norra naabrina, kust saab tuumajaamadega toodetavat baaskoormust hüdroenergia tipuvõimsustega katta. Kooslus tuuma- ja hüdroenergia on ju sobivaim ja keskkonnaohtuim energiatootmise viis üleüldse. Omaaegne üllatav otsus tuumaenergeetika selg keerata oli minu arvates midagi erakordselt uskumatut.

Vanadel hallidel aegadel otsustasid suuri asju targad, külatargad, filosoofid, õpetlased, teadlased. Viimastel aastakümneil aga (rahva poolt) valitud poliitikud. See on hästitoimiv süsteem seni, kuni poliitikud on suurte otsuste ja teadlaste vahel, vähemtoimiv, kui eriala teadlaste seisukohti ei arvestata. Rahva raha eest loodud tarkust ära põlates.

Lahendus? Valimistel kaalutlevam olla.