teisipäev, juuli 06, 2010

Sõna „tasuta” on üks kõige võimsamaid sõnu üldse

Kui ma oleksin kuri tulnukas mõnest tobedast filmist, siis üks inimkatse, mis ma läbi viiksin, oleks selline, et püüaksin kinni mõne eestlase, seoks ta kinni või pistaks puuri ja hakkaksin uurima tema reaktsioone sõnale „tasuta”. Näitaks talle seda sõna paberil, siis raadioreklaamis, telekas, hinnasildil jne.

Et ma kuri tulnukas ei ole, siis sellist katset ma läbi viia ei saa, ega taha ega peagi, sest tulemus on ju teada. See maagiline sõna „tasuta” on üks kõige võimsamaid sõnu üldse, üsna kindlasti eestlasel pulss kiireneb, märatsemine ja katse sooritaja igale poole saatmine lõpeb ning pupillid suurenevad – mida tasuta pakutakse?, ajus aktiveerub ruumi geomeetriat analüüsiv piirkond – enne tasuta asjade rabamist on mõistlik teada, kui palju kraami koju veel mahub või kui palju õnnestub kohapeal endale sisse süüa/juua ja kaenla alla krabada. Saamahimu saab tugevamaks vabadusse pääsemise himust, ta on nõus oma liigikaaslase maha lööma, et midagi veel rohkem tasuta saaks. Kui tasuta saadud asju enam koju ei mahu, siis ilmselt võtab ta tasuta saadud asjade ladustamiseks kasutusele ka sellesama puuri, kuhu katse läbiviija ta alul sulges, jäädes tasuta asjade lõppedes sellessesamasse puuri oma tasuta asju valvama. Õnnestunud tasuta asjade omale koju äravedu on eestlase elu kõrghetk, see on suurim nauding, unelmate täitumine, eneseteostuse kõrgeim aste.

Juhul kui eestlane ei saa midagi tasuta, ei ulata, jääb ilma, enne tema saabumist saab otsa vms, siis laguneb ta maailm koost, ta muutub apaatseks. Elu mõte kaob.

Et õiglane olla, võib sõna „eestlane” ilmselt asendada sõnaga „inimene”.

6 kommentaari:

w ütles ...

Mul vist on küll human DNA (või tont teab, testitud ju ei ole) ja passis "eestlane", aga "tasuta" on sõna, mis tekitab äärmist skeptitsismi ja tõrjereaktsiooni, ei taha isegi lõpuni kuulata, mida pakutakse.

Enamasti on "tasuta" taga mingi lõks, a la saad digiboksi tasuta, aga leping on min 24 kuud * 99.- krooni. Loogiline, et ma kulutan 799.- mittetasuta boksile kui pole telekasõber ega vajagi imekanaleid.

Analoogseid nähtusi esineb kõikjal, telefonid ja liitumised vast kõige tavalisemad.

ÖöHulkur ütles ...

Eh. Mina pole ka nähtavast' eriti inime ega jeestlane, sest kui mõtlema hakata, siis tegelt ainumas asi, mida tasuta saand olen, om kõigi mu kodoste raalide sehen laiutav Linux.

Teisest kyljest, õhk om kuulu perrä ikke viil tasuta... vist.
Seened-marjad mõtsan kah, kalad jõen... Imelik, et kiäki es ole noid viil hakand mingi konxu kaasabil pakkuma. A' mine noid kapitalistihakatisi tia.

ÖöHulkur ütles ...

Eh. Mina pole ka nähtavast' eriti inime ega jeestlane, sest kui mõtlema hakata, siis tegelt ainumas asi, mida tasuta saand olen, om kõigi mu kodoste raalide sehen laiutav Linux.

Teisest kyljest, õhk om kuulu perrä ikke viil tasuta... vist.
Seened-marjad mõtsan kah, kalad jõen... Imelik, et kiäki es ole noid viil hakand mingi konxu kaasabil pakkuma. A' mine noid kapitalistihakatisi tia.

Urmas ütles ...

Sõnale tasuta ei jää külmaks siinkirjutajagi, asjade ja pakkujate liigitamiseks on see üsna lollikindel sõna ja signaal: parem hoia saastast eemale, mingi konksuga soovib keegi mingit jama kaela määrida.

Tasuta kontsertidega on nt see, et sinna voorib kohale mh inimesi, kes tormijooksid sõnale "tasuta", st inimesi on väga palju, nad mölisevad ebasobival ajal ja kohas jne.

Ehk siis, hoidugem tasutast! :-)


See tasuta, millest ÖöHulkur räägib, on üks teine tasuta, mis minul täna hommikul mõtteis keerles. Kõige olulisemaid väärtusi ei saagi ju rahas mõõta, need on seega nagunii tasuta.

w ütles ...

Õhk on maksutet alates Kyoto protokollist ning edasi on vaid hullemaks läinud. :-)
Igasugused õhusaaste tasud on ju tegelikult maksumaksja/tarbija kinni maksta otsesemal või kaudsemal moel, auto kat'ist energeetika/tootmise
saastekvootideni.

A riigi hooajaliste taastuvate loodusvarade nagu seente ja marjade korjamise maksustamisest ei ole vaja kõva häälega rääkida, irw, teatavasti otsib enamus maailma riike meeleheitlikult lisatulusid, meie oma kaasaarvatud. :P

ÖöHulkur ütles ...

w: mulle kerkis silmamunandite ette pigemb kujutluspilt: egä inemine koperdab ringi, hengämise arvesti kaalan, ja muudkui plekib egä hengätet kuupmeetri iist. :P

A' mes puutub tasuta yritistesse....
Huvitaval kombel eelistan Õllesummerile vai suurtele konsadele ntx Tarbatu Hansapäivi, Uue Maailma festivali vai Saue valla suvelõpupidu.
Kaits edimäst mainitet - nonde puhul pleki sissepääsu iist naagi hengehinda, ja siis koperda yleraffastet maa-alal, kon õlu plekib pääaegust samma pallu kui pilet isi, lisass om kitsas ja higine olla. Pääleki satub ka tasulistele yritistele siukest kontingenti, kesse käivad sääl lihtsalt naasama, pääasi om kohal olla. Mäletan, kui Metallica teist korda Eestisse tulli, siis ollivad silma perrä kaeden pooled tegelased täiest' suvalised õllesed rullnoxid ja beibed...

Suhteline, exole.