laupäev, detsember 18, 2010

Reaalteadused võivad ülbeks muuta

Inimesi olla kahte sorti, ühed on need, kes liigitavad inimesi kahte sorti, ja teised, kes seda ei tee.

Aastal 2000 oli Ööülikoolis Tõnu Lehtsaare loeng Eneseleidmine religioonipsühholoogilisest vaatenurgast. (kas tõesti on sellest möödas 10 AASTAT?! …veider, et see loeng veel meeles on) Lehtsaar kirjeldab inimese arengustaadiumil mh ülbe-pahurat tasandit, kus on eneste jaoks maailma sõnastamisega ühele poole saadud ja ollakse nüüd tõeomanikud, ja kui keegi kõigest samamoodi aru ei saa, on ta lihtsalt juhm - lingitud loeng alates 39-st minutist. (kogu saade tasuks kindlasti veelkord üle kuulata.)

Siinkirjutaja probleem seisneb selles, et reaalteadusi õppinuna olen samuti märganud end reaalteadusi humanitaarteadustest kahetsusväärselt õigemaks pidamas, end viidatud loengus ära tundmas. Ei ei, ilmselt ei pea ükski haritud inimene humanitaarteadusi kui selliseid lihtsamaks või kergemaks, kohati pigem vastupidi, reaalteadustes on rida valmis distsipliine, millede omandamiseks piisab vaid mõnekümne lehekülje läbitöötamisest ja kõik. Ühesõnaga, inetuks läheb olukord siis, kui minutaolised saavad kokku ja leiavad, et humanitaarid on ikka lollid küll – nad ei orienteeru füüsikas ja matemaatikas! Ja eriti siis, kui see kellelegi veel teadusliku meetodiga tõestatud saab!

Vabandust kaasvõitlejad reaalikad, aga meile on pahatihti hädasti vaja teist, mõnd humanitaarharidust kõrvale, et füüsika-matemaatika ülbusest üle saada ja inimlikku-tegelikku maailma märgata. Et olla intelligentsemad, avarama silmaringiga, et osata kaasa rääkida nt kunstis ja kirjanduses, kõiges, mis inimese kultuurseks muudab, et me oskaks ka inimestega ja mittematemaatika keeles suhelda. Et Newtoni ja Einsteini kõrval oleks mahti ka Kaplinskit ja Manni, Lotmanit ja Wittgensteini lugeda. Et me ei süüdistaks humanitaare põhi- ja keskkooli füüsika-matemaatika õpetamise puudustes, et me igalt inimeselt baleriini sussidelt peegeldunud elektromagnetlainete lainepikkuse teadmist ei eeldaks ja ise vaid sellisele teadmisele ei takerduks.

Vabandust humanitaarid, et osad reaalikad sellised kummalised-ülbed-halvustavad liigitajad on.


Aga võib-olla olen kõigest valesti aru saanud.

Kommentaare ei ole: