pühapäev, jaanuar 30, 2011

Kas piim lisada kohvile kohe või vahetult enne joomahakkamist?

Väljas süües tuuakse aegajalt kohv liialt vara lauda. Et joomahakkamise hetkeks see võimalikult vähe maha jahtuks, oleme küsimuse ees: kas piim/koor/suhkur valada kohvile kohe peale või siis, kui kohvi jooma hakkame, nt 5 minuti pärast?

Õige oleks piim kohe kohvile peale valada, st piima jahutava toime (nt 5 kraadi) võrra kohv kohe maha jahutada. Sest kohvi jahtumise kiirus ajas muutub, mida kuumem see on, seda kiiremini soojus keskkonda kandub. Ja vastupidi. Ehk siis, kui piim pärast lisada, oleme rohkem soojust kohviku õhule loovutanud ja kohv on sellevõrra külmem.

Sinine joon - piima lisamine kohe;
punane joon - piima lisamine joomist alustades, st 5 minuti pärast.

7 kommentaari:

McNeo ühiskonnablogi ütles ...

lõpuks ometi vastus pikka aega vaevanud küsimusele

Anonüümne ütles ...

Ma joon kuumutatud piimaga, kuidas nüüd olukorda lahendada?

Urmas ütles ...

Mhmm, kui kuum piim on sama kuum kui kohv, siis ilmselt vahet pole. (piimakannuke on jah, suurte sangadega ja keerulisema kujuga - pindala-ruumala soodustab kiiremat jahtumist, kuid samas on vedeliku õhuga kokkupuutepind jällegi suhteliselt väiksem - aurumissoojus jahutab piima vähem kui kohvitassi... aga neist promillidest pole mõtet ehk rääkida)

Seega, ma valaks ka kuumutatud piima kohe kohvile, olgu ta kohvist kuumem või külmem.

Allar ütles ...

Aga äkki peaks piima enne tassi valama ja kohvi sellele peale?

Urmas ütles ...

Ma arvan, et pole vahet, mis järjekorras kohv ja piim välja valada - kohv peab nii või teisiti piima ja taasi üles soojendama, ükskõik mis järjekorras.

Ja lusikat ma kohvitassi seisma ei jätaks, peale piima ja suhkru lisamist tuleks need ruttu ära segada ja lusikas välja võtta, et kohvil õnnestuks võimalikult vähe soojust lusikale üle anda. :-)

Veera ütles ...

Minul aga trehvasin kunagi lugema, et kiire jahtumise vältimiseks on õigem lusikat just tassis hoida, mille tõestuseks olid toodud ka arvutused (milledesse ma ei näinud mõtet süveneda). Mäletatavasti oli loo autoriks üks vene nimega mees. Olles ise vene päritolu luban endale märkuse, et ehk oli selline väide seotud lihtsalt rahvusliku omapäraga: juua teed, lusikas tassis? :-))

Urmas ütles ...

Ahnii. Ilmselt muutub oluliseks hetk, mil lusikas tassi pannakse. Pannes leigesse vedeliku tüki jahedat metalli, hakkab viimane kiiresti vedelikku jahutama.

Aga kui keevasse vette panna... Esialgu jahtub tee/kohv kiiremini, kuid metalli suurema soojusmahtuvuse tõttu püsib jook kauem soe küll jah. Kusmaalt kumb toime määravam on, ei oska ma öelda. (oluline on kohvi aurumise kiirus st kohviku õhuniiskus, tassi kuju, lusikaga kohvi segamise aeg jne jne).