kolmapäev, august 16, 2006

Kodumaa peegel

... on käimla, peldik. Et ma ei taha internetti määrida, ei hakka Venemaal ühes peldikus tehtud pilti siia üles panema. Pealegi, ega ka meie, eestlased, ei oska kuigi inimlikult käimlas käituda. Täistehtud "tualette" oleme kõik näinud.

Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida. Tekkis küsimus, et miks ehitatakse ka tänapäeval vetse, kus pole potti, on vaid auk põrandas? Nt Leedus, puhas korralik Wc, aga potti pole. Kes on rohkem käinud-näinud, räägivad, et ka kallites idamaa hotellides. Ongi nii vä? Seal see kaalutlus, et ei jõuaks potte piisavalt koristada, ka ei sobi. Väga imelik. Mulle nt meeldib ikka põhjalikkus, rahulikkus, ikka ajaleht kaasa ja nii.

3 kommentaari:

ematehnik ütles ...

poti kasutamise meetodites esineb kultuurilisi erinevusi.
kui potitarvitajad eelistavad oma asja kükakil ajada, siis pole ju mõtet mingit klassikalist potti paigaldada.
poti servale kükitama ronides on ennegi alla kukutud ja jalaluid murtud. pealegi võib pott priskema kükitaja all lihtsalt tükkideks laguneda, st. jällegi trauma.
ju seal Leedus arvestati turistidega ;)

kunagi igiammu oli ühe kesk-venemaa võõrastemaja WC-s tavalisele fajansspotile korralik betoonist ümbris valatud. pott selle keskel, servani betoonis. see postament oli pealt oma ruutmeetri suurune, hea toekas tükk ka raskemal nõukogude kodanikul otsas talluda.

Anonüümne ütles ...

Eelmises kommentaaris kirjeldaatud "potipostamendid" on paigas ka Vilaski raketibaasi ohvitseride elamutes, sealne elamine ei näe välja sugugi sealaudana, ikkagi (raketi-)insenerivägede kõrgem tase. Nii et tõesti kultuurilised erinevused.

Urmas ütles ...

Ahnii. Nojah, mulle hakkas meie kultuur nüüd veel rohkem meeldima.