teisipäev, august 22, 2006

Miks ma pooldan ja pooldasin erastamisi

Ma ei leia, et riik peaks osalema äriettevõtetes, võtma äririske, konkureerima eraettevõtetega jne teooria. Eriti veel vaene riik, kel on hulk rohkem või vähem kiratsevaid ettevõtteid. Et ehk peaks ikka kuidagi investeerida punnima? Mulle siiski tundub, et enne kui hakata elutoas grammofoni remontima, peaks majal katuse ära parandama, st riigi põhifunktsioonid kuidagigi toimima saada. St tol ajal oli prioriteetsem tuletõrjujale ja politseinikule auto osta, kui telefoniliine välja vahetada. Seda viimast sai teha ka eraettevõte. Ja sellega ei saa ma ka nõus olla, et paljud ettevõtted 10 ja 100 korda turuhinnast odavamalt müüdi. Ja kuidas hinnata aega rahas? Riigitäie rahva aega? 15 aastat tagasi ei olnud riiki olemas, see tuli luua, mida kiiremini, seda parem kodanikule. Mitte oodates paremaid aegu, pealegi, niisama oodates ei pruugi paremaid aegu tullagi. Või, toon veel sellise võib-olla meelevaldse näite: meil on nt vee-ettevõte, mis vajab investeeringuid. Kas me a) ootame investeeringutega ja kogume raha b) müüme selle veefirma maha, pannes uuele omanikule vajalikke kohustusi, ja meie elanikeni jõuab puhtam vesi kiiremini. Kumb variant on õige? Kas see, mis on tulevikus rahaliselt tulusam? Riik võinuks võtta laenu? Kogu riigi üles ehitamiseks?

Vähemalt monopoolsed ettevõtted peaks riigi käes olema? Ma ei leia, et peaks. Monopoolsete eraettevõtete tegevust saab riik reguleerida ka rahalise osaluseta, seadustega, järelvalveametitega, inspektsioonidega, erastamislepingutega jne hoobadega.

Veel üks aspekt. Kommunism oleks ideeliselt suurepärane, kuid, toimimiseks vajab üdini ideelisi inimesi. Ja sellepärast kommunism reaalsuses ei tööta. Võib-olla kunagi tulevikus. Vaatame nüüd kaine pilguga meie tänaseid riigiettevõtteid, õigemini nende nõukogusid, seda kõike mis nende ümber toimub. Või nt Werolit. Ma ei tea, kas toonased erastajad nägid muuhulgas ette võimalust, kus poliitiliste olude muutudes võivad riigiettevõtteid juhtima sattuda saamatud, mitte riigi huve silmas pidavad inimesed, aga nähes, milliseks erakondlikuks kaubaks on saanud taolised tasuvad töökohad täna, siis tunnen vaid heameelt, et paljud meile vajalikud ettevõtted on erakätes. Inetutest mängudest ja rumalavõitu inimestest eemal. Nõukogud ja juhtivad töökohad püsivad kauem kui riigi valitsus või mingisugused erakondade koostöölepped. St need ettevõtted saavad toimida efektiivsemalt, luua rohkem väärtusi, anda rohkem tööd, maksta rohkem makse. Jne ilus jutt. :-)

Kommentaare ei ole: