laupäev, september 19, 2009

Muinasjutt elektri tootmisest ja tarbimisest

Võtame härja, sellise 1000 kg-se, paneme ta puuri, puuri tõstame vankrile, võtame 1000 taksikoera, rakendame nad kõik paelaga vankri ette ja laseme täpselt määratletud kiirusel härga mäe otsa vedada. Härg oleks summeeritud elektritarbimine, taksikoerad oleksid väiksed elektrijaamad, paelad oleksid elektriliinid tarbijate ja tootjate vahel, täpne vedamise kiirus elektri sagedus, mis meie mail on 50 Hz, täpselt sellist sagedust nõuavad meie elektritarbijad.

 

Tarbimine muutub igal ajahetkel, st härg kas mürgeldab puuris või muutub lõputu mäe tõusunurk. Väikeseid takse on tore vaadata ja lärmi ja lusti on palju, aga kahtlane, kas nad endast 1000 korda raksemat koormat, mitte absoluutselt jäikade nööridega täpselt etteantud kiirusega vedada suudavad, härja mürgeldamist siluda suudavad. Ja seda olukorras, kus koerad üksteist ei näe, kus võib tekkida olukord, kus kõik rapsivad täiega, igaühe kiirus muutub pidevalt veidi, aga mitte koordineeritult. Ja seda kõike ka juhul, kui mõni koer rivist välja langeb. See oli nüüd selline elektri tootmise mudel, mille poole minu arvates nn alternatiivenergeetika pooldajad liiguvad.

 

Praegu näeb härja vedamine välja teisiti. Härga veavad 5..6 hobust (1000 MW-st koormat veavad 200 MW-sed generaatorid, mitte 1 MW-sed tuulikud) hobuste ja koorma vahel on tugevad ühendused (elektrijaama ja suurte tarbijate vahel mitmekordselt dubleeritud liinid), ja siis on veel rida taksikoeri (nt tuulikuid), kes vahel aitavad hobuseid, vahel ei aita. Kui aitavad, on tore, kui ei aita, saab koorem ikkagi täpselt õige kiirusega veetud. Tõsi, lisaks 5-le vedavale hobusele käib koorma kõrval alati veel 1 reservhobune, suurima tootva üksuse jagu reservi. Ja seda hoolimata sellest, kas väikesed ebatöökindlad jaamad aitavad või mitte. Mitte mingil juhul ei tohi tekkida olukorda, kus rakend ei jaksa enam vedada, kiirus alaneb (=jääb seisma, = veereb mäest alla). Seda tralli vaadates võiks küsida, kes need penid siia sokutas? Lärmi ja toredust on palju, tolku aga vähevõitu. Ikka on vaja 6 hobust.

 

Mida me vankri kergendamiseks teha saame? Härga rahustada, elektritarbimise ööpäevast koormusgraafikut siluda, ööpäevast tarbimist ühtlustada. nt. öösiti pesu pesta.

 

Kommentaare ei ole: