pühapäev, aprill 22, 2007

Kuu

Aprillikuu

Miks on Kuu vahel poolik? Sest vahel valgustab Päike seda Kuu osa, mida meie siit Maalt ei näe. Nagu antud pildil. Näeme Kuu ööd. Muide, vaadates Kuud, saab üsna täpselt aimu, kus suunas Päike parajasti on. Et Kuu on meile väga lähedal, ca 0,38 mln km, siis paistab nii Kuult kui Maalt Päikene (ca 150 mln km) ühes suunas, ei ole vajadust trigonomeetriaga tegeleda.
Miks me näeme siin pildil tuhmis valguses kogu Kuud? See tuhm valgus on Maalt peegeldunud Päikesevalgus. Seal on praegu „maavalge“ öö, nagu meil on vahel kuuvalged ööd. Maa albeedo on üsna suur, keskmiselt 37%, st 37% Maale langenud nähtavast valgusest peegeldub maapinnalt tagasi. Kuu albeedo on 3 korda väiksem (palju tumedam taevakeha kui Maa), st „maavalgel“ ööl on Kuul palju valgem kui meil kuuvalgel ööl. Ja praegu ongi seal peaaegu „täismaa“.
Albeedost veel. See 37% on keskmine, mere peegeldumine on väga muutuv (vee ja õhu murdumisnäitajate erinevuse tõttu, 1,33 vs 1,0003), sõltuvalt valguse langemise nurgast. Nii et mõni suurem veekogu võib mingi nurga all üsna ägeda peeglina töötada, mitte küll jah suurel pindalal. Samuti on lumised piirkonnad usinad peegeldajad.

Ja üldse, soovitan selle sarja läbi lugeda.
TÄIENDUS. Täpselt samal teemal.

Kommentaare ei ole: