teisipäev, aprill 24, 2007

Mis asi on parsek

Ühel hilisõhtul helistas hea tuttav kes osales parasjagu mingil viktoriinil ja küsis, et mis asi on parsek. Noh, selliseid asju ma ikka mäletan, pikkusühik, natuke üle 3 valgusaasta. Ja… oli vist kaugus Päikesesüsteemile lähima täheni, selle kaudu defineeritud. See „vist“ hakkas häirima ja vaatasin vähe ringi. Lähim täht Päikesesüsteemile EI OLE 1 pc kaugusel! Miks ma nii arvasin? Vist sellepärast, et mõnes allikas antakse lähima tähe kauguseks 4,26 va (tegelikult 4,22 va), 1 pc on aga 3,26 va. Ja ju olengi millalgi komakohtade kattuvuse järgi meelde jätnud, ja kui midagi juba nö teatakse, siis pole ju ka korduvalt uuesti ettesattuva ühiku definitsioonile enam tähelepanu vaja pöörata. :-( Häbilugu.

Parsek on kaugus, kust 1 astronoomile ühik (keskmine kaugus Maalt Päikeseni, ca 150 mln km) paistab ühe kaaresekundina. St tõmbame 1 aü pikkusega kriipsu :-) ja läheme sellest joonest ristisuunas eemale, seni kuni see 1 aü-u pikkune lõik 1 kaaresekundi sisse ära mahub. Vot siis oleme 1 pc kaugusel. Puust ja punaselt.

Ühe kaaresekundi sisse mahub mh 1 meetrise läbimõõduga keha 206 km kauguselt vaadatuna. Väiksemaid nurki, kui 0,01 kaaresekund (on toodud sellist näidet, et hernes 100 km kauguselt vaadatuna), ei õnnestu tänapäeval fotograafilistel mõõtmistel mõõta. Kaugemate kui 300 va olevate taevakehade kaugusi ei saa seega parallaksi ja nurkadega mõõta. Kasutatakse kaudseid meetodeid.

 

1 kommentaar:

Urmas ütles ...

Siin lehel räägitakse samal teemal, kui minu arvates on seal 1 viga. Kaaresekundi aluseks tuleks võtta 1 astronoomiline ühik mitte aastaparallaks. Aastaparallaks = 2 AU-d.